Pattaya - Asiens främsta semsesterort
 

En myllrande metropol i ständig rörelse

Bangkok har om man räknar med förorterna närmare 10 miljoner invånare. Här, i en myllrande metropol som alltid tycks vara i rörelse, vilar uråldriga tempel i skuggan av ultramoderna shoppingcenter, här samsas skyskrapor med enkla skjul och restauranger med snabbmatsmånglarna. Det finns inget självklart centrum utan staden består av flera delar som vuxit fram stegvis.

Bangkok är ganska ung som Thailands huvudstad och det har sin historiska förklaring. År 1767 anföll burmeserna och lämnade den 400 år gamla staden Ayutthaya i ruiner. General Taksin, som överlevde kriget mot burmeserna, lyckades etablera en ny huvudstad längre söderut längs floden. Det området heter idag Thonburi och är en stadsdel i Bangkok. 1782 kröntes Thailands förste kung; Rama I (den nuvarande kungen Bomiphul är Rama IX) Han byggde det kungliga palatset med hjälp av originalstenar från Ayutthaya. Rama I kallade staden Krung Thep Maha Nakhon som endast är de första orden i ett 165 bokstäver långt namn. Idag används endast Krung Thep som betyder änglarnas stad.

Suvarnabhumi International Airport
Bangkoks nya flygplats är en av världens tio största med strax under med en kapacitet 45 miljoner passagerare. Den nya storflygplatsen ligger 30 km sydöst från Bangkok och har ersatt Bangkoks förra internationella flygplats, Don Muang. Till Sabai Village tar det numera endast 1,5 timme med taxi. (Räkna med ett pris runt 300 Sek) Kommunalt är också smidigt men räkna då med ca tre timmars resa. (Buss mot Pattaya och sedan vidare till Huai Yai, ca 25 Sek totalt)

Central World Trade Center
Här finner du det mesta vad det gäller shopping. CWTC är flera våningar högt. I bottenplanet har olika försäljare sina stånd och här bör du pruta minst 50 procent av priset. Inne på varuhusen råder fasta priser men du kan lita på att du får äkta vara.
Det finns även en skridskobana inne på CWTC. Alla taxichaufförer hittar till CWTC men du kan även ta skytrain hit. Om du åker skytrain går du av vid station Chit Lom och går norrut en bit för att sedan korsa gatan. 

MBK – Ma Boon Krong Centre
MBK är som ett flervåningsvaruhus fast med marknadsprägel och något lägre priser än övriga varuhus. Här hittar du kläder, elektronik, lädervaror och hantverk. Restaurangplanet på våning 6 har kupongsystem. Billigt och gott!

Pantip Plaza Computer City

Bangkok är dataprylarnas Mecka. Pantip Plaza är ett varuhus i flera våningar där du hittar det mesta vad det gäller datorer, datortillbehör, program, dvd-filmer och cd-skivor. Varuhuset ligger centralt på Petchburi Rd. I närheten ligger även en marknad med massor av skor och kläder till fantastiska priser.

Trafiken i Bangkok

Det är mycket bilar och motorcyklar i huvudstaden. Sedan några år tillbaka har Thailand stort fokus på miljöfrågor. Därför får tuk-tuk inte köra på de stora gatorna utan endast på de små sidogatorna. Byggandet av speciella motorvägar har dels minskat trafiken i och nära centrum, dels minskat avgaserna. Som fotgängare bör du vara uppmärksam. Tänk på att det är vänstertrafik i Thailand. Säkrast är att gå över gatan vid övergångsställen med trafikljus eller att hitta en gångbro. Se upp för motorcykelbuden som ibland bryter mot trafikregler! Taxibilar finns överallt. Begär alltid taxameter (den ska starta på 35 bath). Det är bättre än ett uppgjort pris då du inte vet hur långt det är dit du ska. Chaufförerna pratar oftast engelska.

Hua Lumphong – Bangkok Railway Station
Som turist i Bangkok är Hua Lumphong den bästa tågstationen att åka från. Den ligger centralt och därifrån når du hela Thailand. Du kan välja mellan att åka express och komma fram snabbare eller rulla fram sakta och njuta av utsikten. Både sov- och sittvagnar finns. Tågen har fläkt och toalett. Tågvärdinnor erbjuder möjlighet att köpa förfriskningar. Att åka tåg är billigt och eftersom tågtrafiken är väl utbyggd är det ett bra sätt att ta sig fram på. BTS Bangkoks SkyTrain.
Öppen från 06.00 till 24.00 Bangkok Train System (BTS) kör två linjer; den ena längs Sukhumvit Rd och den andra längs med Silom Rd. Att åka med skytrain i Bangkok är mycket dyrare än åka med bussarna men det är enkelt och går fort. Nu finns även en fin tunnelbana i Bangkok för att komma fram snabbare och slippa biltrafiken.

Livet vid kanalen
Om du ger dig ut på kanalerna ser du mycket av det genuina Thailand och hur den vanlige thailändaren bor och lever. Barnen badar, leker och tvättar sig i kanalvattnet medan kvinnorna diskar i det. Männen åker iväg med familjens båt för att handla.
Det ligger många fina gamla teakhus och tempel längs med kanalkanten men också en del nybyggen. Det är populärt och dyrt att bo längs vissa kanaler.

Kanalbåtar på Khlong San Sap
Khlong är det thailändska ordet för kanal. Bangkoks kanalsystem är komplext och sträcker sig långt utanför innerstaden. Khlongerna var de transportvägar som fanns förr i tiden. Därför kan det vara trevligt att ge sig ut på en tur med kanalbåt eller med den mer snabbgående longtail-båten. Har du riktig tur får du bevittna en genuin flytande marknad. Uppfödare och odlare samlas för att sälja sina skördar av frukt, grönsaker samt ägg, kött mm.Longtail-båt på Chao Phraya i Bangkok

Chao Phraya heter floden som rinner genom stadens mitt. Det finns organiserade båtturer på floden med lunch/middag men du kan även hyra en egen longtail-båt med förare för ett par timmar. Ofta har de speciella rutter med stopp på vägen vid vissa attraktioner. Bakom Oriental Hotel, precis nere vid floden, går det att hyra longtail-båtar. Se till att köpslå om priset!

Chatuchak Weekend Market
Bangkoks stora helgmarknad. Ett gigantisk område som är indelat i ett antal mindre områden utifrån de olika varorna. Det finns kartor över marknaden så att du inte behöver irra omkring hjälplöst. På Chatuchak hittar du det mesta. Husdjur, mat, tyger, blommor, kläder, möbler etc. Ta skytrain hit en lördag eller söndag. Gå av vid slutstation Mo Chit och följ strömmen sista biten fram. Öppet varje helg 09.00 till 18.00 Överallt i Bangkok kan du handla och äta mat på gatan. Även vid bilvägarna och i anslutning till tågstationerna lagar folk mat och säljer små påsar med färdiga rätter till de som är på väg hem från jobbet. I bankdistriktet på Silom Rd (nära korsningen Naratiwat Ratchanakarin) finns en matmarknad som är mycket uppskattad av thailändare vid lunchtid. Besök den gärna frossa i god och billig mat. 

The Oriental Bangkok

Ett av de främsta hotellen i världen. Ligger vackert beläget vid floden. Ät gärna lunch eller middag på Café Oriental med utsikt över floden. Grillbuffén på kvällen är att rekommendera. Har du stor budget och vill äta förstklassigt franskt bör du boka bord högst upp på restaurang Normandie. Restaurang Lord Jim´s en bit ned har mer överkomliga priser. Avsluta med en drink och live jazz på Bamboo Bar. Hotell Oriental har en anrik prägel. Den gamla delen är från 1920-talet och har kolonial inredning. Titta gärna in där och upplev stämningen. På den tiden tog man emot statsbesök och kungligheter här.

Grand Palace
Tänk på att ha täckt häl, plagg som når över knäet och långärmat när du besöker kungliga palatset. Visa respekt, d v s var tyst, samt ta av dig skorna om du går in i ett tempel. Wat Phra Kaeo (smaragdbuddhans tempel) ligger på palatsområdet och är värt ett besök. Den lilla Buddhastatyn, som hittades i Chiang Mai år 1464, får sin ädelstensdräkt bytt av kungen när en ny årstid inträder, d v s tre gånger om året. Wat Po (liggande Buddhans tempel) ligger strax söder om Wat Phra Kaeo. Wat Po är ett av Bangkoks äldsta och största tempel. Här praktiseras och undervisas traditionell medicin och meditation. Den gigantiska liggande Buddhastatyn är verkligen imponerande. Wat Traimit (Gyllene Buddhans tempel) är en 5.5 ton tung Buddhastaty i guld. Den hittades av en slump inuti en större staty. Den dateras till Sukhothai-perioden och gömdes antagligen för burmeserna när de invaderade Ayutthaya. Wat Traimit hittar du i Chinatown, på Yaowarat Rd.

Wat Arun i Thonburi
Wat Arun betyder gryningens tempel. Det är ett magnifikt tempel dekorerat med färgglatt porslinskeramik. Wat är det thailändska ordet för tempel. Det finns många tempel i Bangkok. Hit går den gode buddhisten varje söndag med blommor och mat till munkarna. De tänder rökelse och visar sin respekt inför Buddha, munkarna och sina förfäder.

Religionen är ständigt närvarande i Thailand. Den är invävd i de mest vardagliga sysslor. En thailändare stannar gärna och tänder rökelse vid ett tempel som finns på väg till jobbet. Åker du taxi lär du märka att chauffören har en krans lotusblommor hängandes på backspegeln. Han ber om tur och god förtjänst i sitt yrkesutövande. På sin egen tomt bygger en thailändare alltid ett litet altare för att hedra förfäderna. De ställer dit mat och blommor varje dag och hoppas på detta sätt bringa lycka och tur över platsen och sitt leverne där. Dessa altare kan man se på många överallt i Bangkok, även på gatan. En ny byggnad på offentlig plats kräver även den ett altare.  Sukhumvit myllrar av barer, restauranger, hantverkare och olika slags butiker. Långt in på natten bedrivs också en omfattande gatuhandel som snart ockuperat varje centimeter av trottoarerna. Lite lyxigare är Silom Road, som börjar vid Lumpini Park, och som förvandlats till Bangkoks stora turistgata med liv och rörelse dygnet runt. Här säljs alltifrån piratkopierad parfym till fejkade samurajsvärd. Från Silom Road utgår dessutom några viktiga tvärgator, bland andra Patpong och Convent Road. Där Silom Road slutar, vid floden , tar New Road vid med mängder av småaffärer, hantverkare och en del restauranger. Efter ytterligare en bit byter gatan namn till Yaowarat Road som är huvudgatan i Chinatown, med läckra kineskvarter och ett omfattande folkliv. Chao Praya är Bangkoks mäktiga flod (och det bästa riktmärket för vilsna turister).Längs floden ligger mäktiga lyxhotell på rad. Thonburi, på andra sidan, är en del av Bangkok som turister sällan besöker. Khao San Road är stadens stora backpackergata. Hit hittar alla ryggsäcksturister.

 

Bra hotell

Härlig pool mitt i staden.


Chinatown

Smaker, dofter och ett sjudande liv


Lumpini Park

Stadens hjärta

One night in Bangkok

Maffiga utsikter från stadens höghus